Co je to syrovátka a syrovátkový protein?

Syrovátka vzniká odstraněním kaseinu z mléka, a to při procesu sražení mléka, nazývaná též mléčné sérum a jejím základem je mléčná bílkovina. Dle výrobního postupu a typu syrovátkového proteinu lze rozlišit jeho kvalitu:

  • Usušení výchozí suroviny – na základě technologických procesů vznikne sypký prášek.
  • Iontová výměna – za využití elektrického náboje suroviny a chemických postupů vzniká požadovaný proteinový koncentrát. 
  • CFM – metoda jenž využívá keramických filtrů a vzniká tak kvalitní ultrafiltrovaný protein, nedochází k chemickým změnám syrovátkové bílkoviny, získáme ji na konci celého technologického procesu ve zcela přírodní a čisté formě.
  • Enzymatická hydrolýza – nejvyšší stupeň zpracování syrovátkového proteinu, při níž dochází k enzymatickému naštěpení, což lze přirovnat k předtrávení, dlouhých řetězců syrovátkových proteinů na peptidy, které jsou pro lidský organismus lépe stravitelné.

Typy syrovátkového proteinu seřazené vzestupně podle obsahu bílkovin a stravitelnosti:

  • Syrovátkový koncentrát = WPC
  • Syrovátkový izolát = WPI 
  • Syrovátkový hydrolyzát = HYDRO

Někteří lidé mohou být alergičtí na laktózu, ta se s vyšším obsahem bílkovin snižuje. Izolát obsahuje již minimum laktózy, HYDRO můžeme označit jako výrobek téměř neobsahující laktózu.

Syrovátkový protein má podobnou využitelnost jako maso, což ho řadí na vrchol využitelnosti pro lidský organismus. V případě HYDRA se dočtete, že je pro lidské tělo lépe přijatelnější než maso. Obecně lze říci, že syrovátkový protein má vynikající stravitelnost, navíc obsahuje vysoký podíl esenciálních aminokyselin a dalších vitamínů.

Tým B-Fit Club

 

Zdroje: 

  1. Syrovátkové proteiny. Lekarna.cz [online]. https://www.lekarna.cz/ [cit. 2023-10-29]. Dostupné z: https://www.lekarna.cz/syrovatkove-proteiny
  2. Prom-IN Hydro Optimal Whey. Aktin.cz [online]. [cit. 2023-10-29]. Dostupné z: https://aktin.cz/prom-in-hydro-optimal-whey/cokolada-2250-g-6700 https://aktin.cz/prom-in-hydro-optimal-whey/cokolada-2250-g-6700
  3. CFM syrovátkový protein: proč je to stále hit? Ronnie.cz [online]. 2012 [cit. 2023-10-29]. Dostupné z: https://kulturistika.ronnie.cz/c-13356-cfm-syrovatkovy-protein-proc-je-to-stale-hit.html 
  4. Syrovátka. Wikipedie [online]. [cit. 2023-10-29]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Syrov%C3%A1tka